mandag 1. oktober 2012

Arkiv: Høstcupen 30.09.2012 - med fine fangster

Søndag var det endelig klart for Høstcupen 2012 - en artsfiskekonkurranse i regi av Tromsø Havfiskeklubb. Turen arrangeres med utgangspunkt på Lauklines i Kattfjorden utenfor Tromsø. Dette området er spennende å fiske på, da det er meget artsrikt. Mulighetene for å få 15 arter eller mer i løpet av en dag er absolutt reelle. I år var tredje året vi arrangerte Høstcupen, som i fjor håpet vi at turen ville gi noen nye klubbrekorder.

Dessverre hadde antall påmeldte sunket de siste dagene, da flere fiskere måtte melde forfall. Til syvende og sist var vi (kun) 7 havfiskere som møtte opp på Lauklines. Men spennende skulle det bli allikevel. Litt før utror hadde vi morgenmøte i butikken, men gjennomgang av fiskeregler og "shopping" av det siste man måtte trenge til konkurransen. Nytt av året var at vi i tillegg til å gi poeng for arten også ville gi ekstrapoeng hvis fisken var over en gitt "specimengrense". Da kunne man også veie inn 3 fisk pr. art, i stedet for 2 stk.

Båtplasser ble trukket, og lagene dannet. Båt 1 var "Team Kim", bestående av Arve, Stig Thore og Kim. Neste båt var "Team IngeMartin" - og fiskerne Ingemar og Martin. Siste båt besto av undertegnede + Jonas. Marcus var ikke med i år, da han hadde endel arbeid på land.

Her er alle deltakerne samlet før utror:Vi satte kursen utover i fjorden. Det var fin morgenstemning, men endel fjordvind.Et stykke utpå fant jeg plutselig ut at jeg hadde glemt fiskeskrinet mitt på land... veldig lurt. Derfor var det bare å snu og kjøre tilbake til Lauklines. Ettersom vi nå hadde brukt tid på returnere, bestemte vi oss for liksågodt å stikke bort i Mudderbakken for å prøve etter gapeflyndre. Her kjørte vi først 2 resultatløse drifter, men da jeg la oss til på "Vakkerplassen" begynte det å nappe.Jonas med en gapert av pen størrelse, 564 gram og ny klubbrekord! Den var også over specimengrensa som vi hadde satt, 400 gram, så derfor hadde vi nå mulighet til å få ytterligere 2 poenggivende gapeflyndrer. Og vips så fikk både jeg og Jonas dobbelthugg.2 nye fisk over 500 gram og dermed var denne arten i boks! 25 x 3 bonuspoeng + artspoengene og en hyse ga oss nærmere 300 poeng allerede. Oppildnet av den gode starten satte vi kursen ut mot yttersia på nytt.Omgivelsene inne i Kattfjorden er spektakulære med storslagne fjell, og nå også skog med flotte høstfarger.

Vi prøver litt etter ulke og makrell i fjorden, men det er resultatløst. Det eneste vi får er plagsomme agntyver (torsk, småsei og hyse). Så vi kjører videre. På vei utover får jeg en MMS fra Kim og bildet er ikke til å ta feil av: stor spette.Foto: KEJ

Etter en telefon får jeg avklart at vekta er hele 2,4 kg (specimen 2 kg), dermed har også Team Kim fått en flying start. Slik fisk ville vi også ha, så vi bestemte oss for å stikke bort til en av mange spennende plasser for å fiske rødspette og sandflyndre. Ikke lenge etter at vi har lagt oss til kommer en annen båt putrende. Det er Ingemar og Martin, som med et smil om munnen ikke vil si hva de har fått foreløpig. Noen hemmeligheter må man jo ha..Og de har ikke ligget lenge før de har 2 rødspetter i båten.Her en fisk på ca. 1,5 kg.

Vi plukker opp to sandflyndrer og ikke lenge etter begynner rødspettene å nappe også for oss.Markante flekker.

Så får jeg opp den rareste rødspetta jeg noengang har sett.Den mangler halefinnen sin!Neida, bildet er ikke photoshoppa.Min teori er at en kveite har bitt av halefinnen, og deretter har såret grodd igjen. Evt. kanskje den har hatt en soppinfeksjon eller noe? Fisken var i allefall i tilsynelatende god kondisjon og veide ca. 1,5 kg.

Vi får en spette til, og kan dermed gå videre til neste plass. Jeg setter kursen ut mot det åpne havet for å prøve etter uer, lusuer og hvitting. Denne plassen er som regel bankers på disse artene, men nå skulle vi få slite. Det tar et par resultatløse drifter før hvittingene sitter. Og de er til gjengjeld store:Jonas med en stor hvitting på 1,888 kg. Det er også ny klubbrekord - gratulerer.Jeg får også hvitting og totalt får vi 5-6 av arten.

Uer og lusuer er derimot verre. Det står fullt av bruk her ute, og Jonas går fast så vi må slite takkelet. Vi flytter oss og prøver på nytt og klarer til slutt å lure opp 1 uer. Vi får også 2 brosmer, 2 torsk og den siste hysa. Men tida har gått fort, og vi har mange arter igjen å fiske på. Vinden har også frisknet på, så vi må stampe oss innover. Nærmere land ligger fjorden blikkstille:Vi har nå bare 20 minutters fisketid igjen og har enda ikke fått lusuer. Og utrolig nok klarer vi ikke å få arten på plasser som normalt er sikre. Vi får heller ikke den siste ueren. Til slutt er tida ute og jeg må bare konstatere at vi ikke rakk å prøve verken lange - eller steinbitplassen. Ulke og makrell har vi heller ikke fått, så jeg er i tvil om dette vil holde i konkurransen.Sola står lavt i horisonten og lyser opp fjellet på vei inn. Fantastiske farger...

Klokka 18 er alle båtene på land og vi kan starte den spennende innveiingen. Det blir også noen flere bilder:Ingemar har fått en spette som veier 2250 gram. Her med Kims fisk på 2400 gram.Arve med en av sine to gaperter. Disse fikk han på slutten av fisketida og de bidro til at "Team Kim" stakk avgårde med seieren i Høstcupen (to langer hadde de også). Laget fikk imponerende 1025 poeng, mens mitt lag, "Team Høiarn", endte opp med 890 poeng til slutt. Ingemar og Martin ble nr. 3 med 720 poeng. Totalt ble det tatt 14 arter: brosme, torsk, sei, hyse, sandflyndre, makrell, ulke, lusuer, hvitting, lange, uer, gapeflyndre, rødspette og kveite (kveitene var alle under minstemål).

Etter vask av båter og prekevering av fisk var det klart for premieutdeling:Kim med premier for mest poenggivende fisk, rødspetta på 2,4 kg ga 95 poeng.Undertegnede fikk største fisk, en brosme på 4,5 kg. Dog må sies at ingen av båtene fisket etter stor torsk, storsei eller kveite. Men Martin mistet 2 fisker, den ene en kveite som hadde et skikkelig utras.Vinnerlaget.

Takk til Andresens Vaabenforretning og Arctic Fishing Adventures for fine gavepremier og til Sea Fishing Norway for gode priser på fiskeutstyr og båtleie. Takk også til alle deltakerne på Høstcupen. Bare synd at ikke flere hiver seg med på denne turen - det er en flott opplevelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar